شرکت مهندسی و ساختمانی طرح و کنترل ایرانیان در آذر ماه 1385 بوسیله بخش خصوصی فعالیت خود را آغاز نموده که متخصص در زمینه ژئوتکنیک میباشد همچنین دارای امتیاز آزمایشگاه پایه 2 بتن و ژئوتکنیک از سازمان نظام مهندسی ساختمان استان گیلان میباشد. مطالعات شناسایی تحت الارضی شامل مشاهدات صحرایی (میدانی)، حفاری گمانههای اکتشافی توسط دستگاههای حفار و انجام آزمایشهای صحرایی و نمونهبرداری از خاک، انجام آزمایشات آزمایشگاهی بر روی نمونههای دست خورده و دست نخورده، انجام محاسبات لازم و ارائه پارامترهای طراحی، عملیات اجرایی آماده سازی و بهسازی بستر و روشهای اصلاح خاک میباشد. خدمات حفاری و برش بتن در هر اندازه و شکل دلخواه، آزمایش مقاومت فشاری بتن و … توسط این مهنسان مشاور قابل انجام میباشد.
مطاعات ژئوتکنیکی شرکت مهندسان مشاور شامل 4 فاز میباشد:
1- مشاهدات میدانی و بازرسی عینی از سایت و مکان پروژه
2- عملیات حفاری توسط دستگاههای حفار، نمونهبرداری از خاک سایت در اعماق مختلفو انجام آزماشهای صحرایی CPT و SPT (در این فاز نمونهها هم به صورت دست خورده و هم به صورت دست نخورده تهیه میشوند و به آزمایشگاه فنی مکانیک خاک جهت انجام آزمایشات آزمایشگاهی منتقل میشوند)
3- انجام کلیه آزمایشات آزمایشگاهی لازم جهت تعیین نوع خاک و پارامترهای طراحی
4- انجام محاسبات لازم جهت تعیین پارامترهای طراحی فنداسیون و ارائه گزارشات در قالب محاسبات مربوط به تعیین ظرفیت باربری خاک با توجه به ابعاد پی و پارامترهای مکانیکی خاک، تحلیل، طراحی و اجرای میکروپایل در صورت عدم کفایت خاک و انجام محاسبات مربوط به تعیین پایداری شیبها و شیروانیها و ضریب اطمینان مربوط به دیواره گودها و طراحی سازههای نگهبان جهت حفاظت از فضاهای زیرزمینی، طراحی روشهای بهسازی خاک، طراحی دیوارهای حائل و توصیههای فنی جهت هر گونه طرح ژئوتکنیکی.
بررسیها در سایت
خاک از منظر مهندسی، موادی بسیار نرم و ناپیوسته میباشد که بر روی لایهای از سنگ در بخش بیرونی پوسته زمین واقع شده است. بررسی شرایط زیرزمینی محل ساختمان، شرط لازم طراحی اقتصادی اجزای سازهای است. ضمنا اینکار برای کسب اطلاعات کافی از نظر امکانپذیری و بررسیهای اقتصادی جهت پروژه پیشنهادی نیز ضرورت دارد. عوامل مختلف در اتخاب روشهای بازرسی سایت عبارتند از: 1- طبیعت مصالح زیرسطحی و شرایط آب زیرزمینی 2- تعداد طبقات و مساحت شالوده 3- دامنه و حیطه بررسیها، امکانپذیر بودن مطالعات، فرمول بندی طرحها و نقشهها 4- هدف از بررسیها، ارزیابی پایداری سازههای موجود، طراحی سازه جدید 5- پیچیدگی پروژه و سایت 6- محدودیتهای توپوگرافی 7- اثر روش مورد نظر در دست خوردگی نمونهها و خاک اطراف 8- محدودیت در هزینهها 9- محدودیت زمانی 10- پیامدهای زیست محیطی
هدف بررسی سایت و مکان پروژه:
اهداف عمده در بازرسی سایت عبارتند از تعیین درست آنچه که مورد نیاز است، نظیر:
- ترتیب و طبیعت لایههای زیرسطحی
- سطح تراز آب زیرزمینی
- خواص فیزیکی خاک و سنگ در لایههای زیرین
- خواهص مکانیکی شامل مقاومت و تراکمپذیری لایههای مختلف خاک و سنگ و سایر مشخصههای ویژه در صورت نیاز، نظیر ترکیب شیمیایی آب زیرزمینی و مشخصات فنداسیون سازههای مجاور
شیوههای بررسی سایت
برای اغلب پروژهها باید شیوههای درست در نظر گرفته شوند که این شیوهها عموما از موارد زیر پیروی میکنند:
1- مطالعه ابتدایی و آگاهی ژئوتکنیکی از حداقل نیازهای یک بررسی رضایت بخش، مطالعات ابتدایی و پیمایشهای سطحی در سایت میباشد که توسط متخصصین صلاحیتدار صورت میگیرد. هدف از این امور در گزیتههای زیر خلاصه میشود:
- تعیین وجود و حضور شرایط مورد انتظار زمین با توجه به نقشههای زمینشناسی و بررسیهای ازقبل انجام شده
- تایید اینکه تغییرات لایههای زیرزمینی بسیار کوچک است
- شناسایی مشکلات مربوط به ساخت
- تعیین مرز و حدود ژئوتکنیکی (به عنوان مثال: ناپایداری شیب، نشست بیش از حد فنداسیون)
- بررسی خطرات احتمالی و غیر قابل انتظار (به عنوان مثال: خاکهای دستی و خاکهای آلوده)
2- بررسیهای استاندارد خاک
این بررسیها در شاخههای زیر خلاصه میشوند:
- یک مطالعه اولیه و پیمایش سطحی باید در ابتدا انجام شود و اینکار به جهت تثبیت و تصدیق شرایط احتمالی موجود در سایت انجام میگردد.
- جزئیات مربوط به ساخت و سازهای پیشنهادی باید مطابق استاندارها تعیین گردد و همچنین در این مرحله باید توجه ویژهای به شرایط بارگذاری احتمالی و حساسیت سازههایی که در سایت ساخته میشوند و یا سازههای موجود در داخل، اطراف و یا در زیر آن و تغییرات حاصل شده در اثر ساخت و سازهای جدید نمود.
- از ترکیب شرایط مربوط به ساخت و شرایط خاک، مواردی نظیر، تعیین نوع فنداسیون، دیوار حائل، برش شیبها و فرآیندهای ویژه ساخت (همچون تزریق، زهکشی خاک و بهسازی خاک) تامین میگردند. این امور با توجه به وضعیتهای حدی ویژه مربوطه بوجود میآیند و زمانیکه شرایط حدی غیر قابل اجتناب باشد نیاز به انجام آنالیز ژئوتکنیکی میباشد.
- در مرحله بعد، طراحان ژئوتکنیک ( بر اساس تجربه و با استفاده از روابط موجود انتشار یافته در مقالات مختلف و بررسیهای قبلی انجام شده در لایههای مشابه) مقدار پارامترهای مورد نیاز برای آنالیز مقادیر حدی را در انواع خاکهای موجود در سایت تخمین میزنند.
در این مرحله، پارامترهای بحرانی و ضروری به جهت تکمیل پروژه مشخص میگردند. به عنوان مثال: پارامترهای مورد نیاز برای طراحی یک فنداسیون واقع در رس:
- وزن مخصوص
- مقاومت زهکشی نشده
- مقادیر چسبندگی، زاویه اصطکاک، مدول الاستیسیته، نسبت پواسون
- مدول تراکمپذیری
- تغییرات موارد بالا در عمق و عرض
- تراز آب
با شناخت از شرایط خاک و پارامترهای مورد نیاز، متخصصین ژئوتکنیک اکنون تمامی راههای ممکن برای تعیین پارامترهای لازم را شناسایی میکنند. اصولا پارامترها بر اساس موارد زیر مشخص میگردند:
- آزمایشات آزمایشگاهی بر روی نمونهها در حین بررسی خاک
- انجام تستهای درجا
- اطلاعات موجود از سایتهای قبلی
- آنالیز برگشتی مربوط به ساخت و سازهای اخیر
- آنالیز برگشتی مربوط به عملکرد مشاهده شده در حین ساخت
نمونهگیری از خاک
مهمترین خصوصیات مهندسی برای طراحی پی عبارتند از : مقاومت، تراکم پذیری و نفوذ پذیری.
برای خاکهای چسبنده، این خصوصیات را میتوان به خوبی با استفاده از آزمونهای آزمایشگاهی بر روی نمونههای دست نخوردهای تخمین زد که با دشواری کمی میتوان آنها را تهیه کرد. به دست آوردن نمونهی واقعا دست نخورده خاک تقریبا غیرممکن است. به همین دلیل استفاده عمومی از اصطلاح (دست نخورده) به آن معنی است که برای تهیه نمونه، دقت شده است که حداقل دست خوردگی در ساختار خاک موجود ایجاد شود.
نمونهگیری از خاکهای غیرچسبنده
بدست آوردن نمونههای دست نخورده از مصالح غیر چسبنده برای آزمایش مقاومت تقریبا غیرممکن است. گاهی اوقات میتوان با استفاده از نمونهگیرهای سنبهای جدار نازک از ماسه متوسط تا ریزدانه نمونههای نسبتا با کیفیتی تهیه کرد. چون تهیه نمونههای دست نخورده از نهشتههای غیر چسبنده تقریبا غیرممکن است، جرم مخصوص، مقاومت و تراکمپذیری را معمولا میتوان با استفاده از آزمایشهای نفوذ یا دیگر روشهای درجا تخمین زد.
نمونهگیری دست خورده از تمامی خاکها
در مواردی که معمولا خصوصیات تراکم و آزمایشهای شاخص برای طبقهبندی خاک کفایت میکنند، نمونههای دست خورده برای تعیین قرضه مناسب کافی است. در این حالت میتوان از مته مارپیچ برای تهیه کیسههایی از خاک شاخص برای آزمونهای تراکم آزمایشگاهیف آزمایش دانه بندی و حدود اتربرگ استفاده کرد. آزمایش نفوذ استاندارد SPT معمولا به صورت عمومی مورد استفاده قرار میگیرد.
نمونه گیری دست نخورده از خاکهای چسبنده
در زمان پیشرفت گمانه زنی صحرایی و برخورد با لایههای نرمی که بر روی انتخاب نوع و طرح پی تاثیرگذارند، معمولا نمونههای دست نخورده گرفته میشود تا بتوان آزمونهای تحکیم و تک محوری آزمایشگاهی دقیقتری انجام داد. تهیه نمونههای دست نخورده در خاکهای چسبنده با تعویض قاشقک شکافدار نمونهگیری روی میل مته با لوله فولادی بدون درز جدار نازکی انجام میشود که باید آن را با فشار به داخل خاک فرو کرد که گاهی اوقات اینکار با کوبیدن انجام میشود. برای بریدن نمونهها باید لوله را کمی چرخاند. در زمان بیرون کشیدن، نمونه به دلیل اصطکاک با جداره در داخل لوله باقی میماند، اما شیر یا پیستون ویژهای نیز وجود دارد که با ایجاد اختلاف فشار (مکش) نمونه را داخل لوله نگه میدارد.
ثبت ديدگاه