خاکبرداری و گودبرداری از اولین عملیاتهای عمرانی برای ساخت یک سازه از جمله آپارتمان، برج، پل و … هستند.
این دو عملیات معمولاً به اشتباه یکی در نظر گرفته میشوند در صورتی که اینطور نیست و تفاوتهای قابل توجهی با یکدیگر دارند و از طرفی هم هدف از اجرای این دو عملیات هم متفاوت است.
عملیات خاکبرداری چیست؟
عملیات خاکبرداری همانطور که گفته شد از اولین مراحل ساخت یک سازه است. این عملیات درواقع هموار و همشیب کردن بخشی از زمین است که در آن برآمدگیها برداشته میشود و فرورفتگیها با سطح زمین هم تراز میشود.
به عبارت ساده تر بخواهیم برای شما توضیح دهیم این است که، با خاکبرداری همه پستیها و بلندیهای زمین اصلاح میشود. در خاکبرداری حداکثر تا عمق ۶۰ سانتیمتری حفاری صورت میگیرد. خاکبرداری با توجه به نوع زمین به دو صورت زیر اجرا میشود:
- به روش دستی دست
- با استفاده از ابزارهای ماشینی بزرگ یا کوچک
گودبرداری چیست؟
عملیات گودبرداری هم مانند خاکبرداری از نخستین مراحل ساختمان سازی بوده و شامل هموار و همتراز کردن بخشی از زمین میشود.
در گودبرداری عملیات حفاری تا عمقی بیش از ۶۰ سانتیمتر صورت میگیرد. عملیات گودبرداری نیز مانند خاکبرداری با توجه به جنس زمین به دو روش زیر اجرا میشود:
- با استفاده از دست
- با استفاده از ماشین آلات ساختمانی
تفاوت خاکبرداری و گودبرداری ساختمان چیست؟
در عملیات مربوط به خاکبرداری ساختمان، برآمدگیها و فرورفتگیها هم سطح سازی میشوند و عمق کندهکاری در این عملیات ساختمانی از ۶۰ سانتیمتر کمتر است.
در عملیات مربوط به گودبرداری ساختمان، همسطح سازی پستیها و بلندیها مانند عملیات خاکبرداری انجام میشود اما عمق حفاری و کنده کاری بیش از ۶۰ سانتیمتر است. در بعضی از پروژههای مهم و بزرگ مشاهده شده که عمق حفاری کردن به چند ده متر هم رسیده است.
به عبارت سادهتر میتوان گفت فرق گودبرداری و خاکبرداری در میزان عمق حفاری آنهاست.
شباهت خاکبرداری و گودبرداری در ساختمان
تا اینجای کار در مورد تفاوت خاکبرداری و گودبرداری ساختمان گفته شد، در ادامه قصد داریم شباهتهای این دو عملیات ساختمانی به صورت خلاصه برای شما عزیزان بیان کنیم:
- عملیات خاکبرداری و گودبرداری هر دو از نخستین عملیاتهای ساختمان سازی محسوب میشوند.
- مسطح سازی با روشهای دستی یا ماشینی در هر دوی این عملیاتها انجام میشود.
- هر دو عملیات خاکبرداری و گودبرداری هم به روش دستی و هم به روش ماشینی صورت میگیرد.
- روش اجرا کردن هر دو عملیات تا حد زیادی به جنس زمین مورد نظر وابسته است.
باید بگوییم در عملیات گودبرداری که یکی از عملیات مهم در ساختمان سازی است نوع خاک اهمیت زیادی دارد.میزان گودبرداری و روشهای انجام این عملیات هم به نوع خاک یا همان نوع زمین وابسته هستند. زمینها انواع گوناگونی دارند که از میان آنها می توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- زمین دستی
- زمین لجنی
- زمین سنگی
- زمین دج
- زمین کلنگی
گودبرداری در زمینهای مقاوم و سخت به میزان درخواست کارفرما بستگی دارد در صورتی که در زمینهای غیرمقاوم برای رسیدن به زمین مقاوم برای سازههای بزرگ انجام میشود.
انواع خاک ها را همچنین می توان به دسته های زیر تقسیم بندی کرد :
گروه A-خاك هاي چسبنده اي كه مقاومت فشاري تك محوره ۱۴۴ كيلو پاسكال يا بيشتر دارند. رس، رس سيلت دار، رس ماسه دار، ماسه رسي، و در بعضي موارد ماسه رسي سيلت دار از جمله خاك هاي اين گروه هستند.
اگر خاكي شرايط فوق را داشته باشد ولي ترك خورده باشد، يا شرايط محل بگونه اي باشد كه خاك تحت لرزش ناشي از هر نوع بارگذاري قرار داشته باشد، و يا اگر در آن تراوش رخ دهد.
گروه B-در اين گروه خاك هاي چسبنده با مقاومت فشاري تك محوره بيشتر از ۴۸ كيلوپاسكال وكمتر از ۱۴۴ كيلوپاسكال قرار مي گيرند.از جمله خاك هاي ديگر اين گروه مي توان شن تيز گوشه، سيلت، مخلوط ماسه رسي و را دارند ) را نام برد.
همچنين خاك هايي C سيلت خاك هاي دست خورده ( به جز آن خاك هايي كه شرايط گروه كه مقاومت فشاري تك محوره بيشتر از ۱۴۴ كيلو پاسكال دارند ولي ترك خورده هستند و يا در معرض لرزش قرار دارند نيز در اين گروه قرار مي گيرند .
گروه C-خاك هاي اين گروه ازنوع چسبنده بامقاومت فشاري تك محوره كمتر از ۴۸ كيلوپاسكال هستند. انواع ديگرخاك هاي واقع شونده درگروهc خاك هاي دانه اي نظيرشن، ماسه، ماسه رسي، خاكي كه آب به راحتي ازآن تراوش مي كند، وسنگ مستغرق ناپايدار مي باشند .
ثبت ديدگاه